Monday, June 20, 2011

Rendang ker Kari???


Normally during weekend , mummy try not to cook normal resepi from weekdays. Selalunyer asam pedas, masak lemak , masak kicap.. jemu pulak rasernyer..

Few days ago , buka buka AFC terus muka Chef Wan tengah masak dalam rancangan Best + Wan. Memang dok teringin nak masak green curry ni.. nak bagi tau jugak ..mummy ni sebenaqnya tak pernah makan green curry ni..so tak tau la cam na raser nyer yg sebenar.. Bila tengok Chef Wan masak, eh..bahan bahan nyer bukan susah nak dapat pun..kat pasar malam . Tapi seperti biasa la.. mummy akan ikut resepi sendiri sementara memory mummy masih fresh...

Yang syoknyer daging yang mummy beli kali ni memang lembut, minta batang pinang dah habis. Sebenarnya mummy bukan gheti sangat jenis 2 daging ni.. Tapi Curry mummy kali ni dah jadik rendang sebab tak dak kuah... tu yang Mr. Hubby complain sikit.. tak pa la lain kali cuba lagi...

Ok.. banyak sgt pulak membebel.. cuba la yer..

Ingredients : Resepi Chef Wan


1/2 cup Vegetable Oil
1 kg Beef Topside, diced
2 cups Coconut Cream (Santan Pekat)
2 bunches Pea Eggplant (Terung Pipit) or any Aubergine or Eggplant (Terung) - mummy tak letak any vege..
3 sprigs Thai Basil Leaves (Daun Selasih) - mummy tak letak sebab tak jumpa..
Salt, Pepper and
Palm Sugar (Gula Melaka) to taste
Lime Juice to taste
Fish Sauce to taste (optional)

Paste Ingredients: - to be Finely Pounded

100 g Green Chilies - mummy guna cili besar dalam 6 biji campur cili padi ikut tahap kepedasan masing2
1 large Onion, peeled
10 Shallots (Red Onion), peeled
4 Coriander Roots
4 Coriander Leaves (Cilantro, Chinese Parsley or Ketumbar)
2 cm / 1 inch Ginger, peeled
2 Lemongrass (Serai), finely sliced
2 Kaffir Lime Leaves (Makrut, Daun Limau Purut)
1 tsp roasted Shrimp Paste (Belacan)
2 Tbsp / 1 fl oz Coriander Powder (Serbuk Ketumbar)
2 Tbsp / 1 fl oz Fennel Powder
1 Tbsp / 1/2 fl oz White Peppercorns or Black Peppercorn - mummy tak letak
1 cup water

Method

Heat Oil and fry Paste until fragrant. Add in Beef and stir-fry, and then cover the wok with a lid for 5 minutes at medium heat.

Add Coconut Cream, Pea Eggplant, and Thai Basil Leaves and simmer for 25 minutes.

Add in Kaffir Lime Leaves, Palm Sugar, Lime Juice and salt and pepper to taste. Continue to simmer for 3 minutes, and then serve.

Selamat menjamu selera..

Belah petang pulak mummy try buat roti plak.. ready made ingredient yang dalam kotak tu


Jadik nyer macam ni... sedap bila dimakan panas panas.. Semua bahan dah diadun cuma tambah yeast (pun dah ada dalam kotak) nagn air jer




Sapukan dengan butter and jem.. ni semua sebab kawan ku Aziana yang telah membeli Bread machine..tu yang nak buat gak roti sebab tpg segera tu dah beli lama..





No comments:

Post a Comment